הכל על הרפואה ההודית - הרפואה העתיקה בעולם.

איך הרפואה ההודית מתייחסת לתזונה?

כשחושבים בראיה מערבית על תזונה חושבים על האוכל  - מה הוא מכיל? איזה ויטמינים ומינרלים יש בו? כמויות של סוכר שומן ועוד

כשחושבים ברפואה ההודית על אוכל חושבים בראש ובראשונה על האדם שאוכל – איך מערכת העיכול שלו מתפקדת? מה מצב הכבד שלו? באיזה שעה הוא אוכל? מה המצב הנפשי שלו?

ובנוסף חושבים על האוכל – הטעמים שלו, מה התכונות של האוכל? מה הוא מחזק בגוף? מה הוא מחליש בגוף?

אותו אוכל יכול להיות תרופה לאדם אחד ורעל לאדם אחר (זה נשמע לכם קיצוני אולי,  אך זה ממש כך)

כשאני עושה איבחון למטופלים שלי, אני קודם כל מזהה איזה טיפוסים הם לפי האיורוודה. ורק אז יכולה להמשיך עם שאר התהליך.  ישנם 3 סוגי טיפוסים, כאשר בד"כ כל אחד מורכב מ- 2 מהטיפוסים יחד :

טיפוס ואטה (אוויר וחלל)

גוף - ארוך ודק, אוכל ולא משמין, שוכח לאכול, סובל מגזים ועצירויות, עור יבש, שיער יבש, גוף לא מאוד חזק.

תכונות אופי – מאוד פעיל, חסר שקט, מאוד יצירתי, הרבה דימיון, מדבר הרבה ומהר, לא צפוי – משתנה כל הזמן. מתחבר בקלות לאנשים אך לרוב לא יוצר קשרים עמוקים.

טיפוס פיטה (אש ומים)

גוף - מבנה גוף בינוני, עור ורוד ורגיש, סמוק, נמשים ונקודות חן, עיכול חזק, עצבני כשרעב, מרגיש חום תמידי.

תכונות אופי - אינטליגנטי וחד מאוד, מתרגז במהירות, עצבני, חייב להיות בשליטה, אגואיסט, אוהב לפתור בעיות, תחרותי, פרפקציוניסט, ביקורתי.

טיפוס קאפה (אדמה ומים)

גוף - מבנה גוף גדול, נטייה להשמנה, הרבה לחות בגוף, עור שמנוני, שיער עבה, אכילה מצורך רגשי, עיניים רגועות וגדולות, שינה חזקה – מתקשה להתעורר.

תכונות אופי - יציב ורגוע, איטי, איטי בקבלת החלטות, עצלן, לא מדבר הרבה, מקשיב, סובלני, סלחן.

לכל אחד מהטיפוסים הללו מתאימה תזונה אחרת כמובן.

אך זה לא הכל. בזה לא מסתיים הזיהוי, האיבחון וההתאמה. זה אף יותר מורכב,  כי צריך להתחשב באדם שיושב מולי, בעבודה שבה הוא עובד, באורח החיים אותו הוא מנהל, במערכת העיכול שלו ותפקודיה ובמצב של האדם כיום.

אם ניקח את זה לדרך המשל- זה כמו לפתור משוואה עם הרבה נעלמים!  

ולכן המטפלת מאוד חשובה לתהליך. כי החלק החשוב והמסובך זה האיבחון הנכון. המדוייק.

וכפי שאתם וודאי יודעים, לא כולם טובים בפתירת משוואות עם הרבה נעלמים :-)

 

אחרי שאיבחנו איזה טיפוסים אתם, עכשיו מגיע השלב בו נאבחן את מערכת העיכול

לכל מערכת עיכול יש את הנטיות שלה ויש את מצבה הנוכחי (יש כאלה שיש להם עצירות, יש כאלה שהולכים לשרותים 4 פעמים ביום, יש אנשים עם גזים, ועוד ועוד תופעות)

ברפואה ההודית מסבירים על:

אש עיכול חזקה – ששורפת כל מה שנכנס

אש עיכול איטית – אש שלא תמיד מצליחה לשרוף את האוכל ומשאירה פעמים רבות מזון לא מעוכל שתוקע את המערכת

אש עיכול משתנה – אש שאינה פועלת באופן סדיר, לעיתים חזקה ולעיתים חלשה מאוד ויוצרת עצירות וגזים רבים


 

זמנים ביום

 

יש זמנים מסוימים ביום שבהם העיכול חזק יותר או חלש יותר

 

לדוגמא בלילה העיכול שלנו חלש  כי השמש מחזקת את אש העיכול וכשהיא יורדת גם מערכת העיכול מאטה ונחלשת

כך שאם נאכל בלילה דברים כבדים לעיכול כמו בשר או מוצרי חלב נרגיש רע ללא שום קשר למערכת שלנו, כמובן שאנשים עם נטייה לעיכול חלש, ירגישו רע יותר מאחרים

עונות השנה

לעונות השנה תפקיד מכריע בעיכול האוכל

במהלך החורף – מערכת העיכול מתחזקת וניתן לאכול אוכל כבד יותר (בשר) ואף תבלינים מחממים (כמו פלפל שחור) שמעלים את החום בגוף

בקיץ – אש העיכול מתחממת יתר על המידה וקשה מאוד לעכל, לא מעט אני שומעת מאנשים שבקיץ קשה להם לאכול אוכל כבד והם מעדיפים ארוחות קלות וקטנות יותר

 

 

מצב נפשי

בכל מצב קיצוני של הנפש, מערכת העיכול מושפעת מאוד

מי מאיתנו לא חווה מתח שמביא לשילשולים?

דיכאון שמלווה בעצירות?

עצבנות שמביאה לכאבים בקיבה?

לנפש יש קשר ישיר לעיכול וחשוב לזכור את זה

כמה דוגמאות לתזונה לא נכונה –

אדם ליחתי, טיפוס קאפה (אדמה ומים) שאוכל יוגורט, גם אם מדובר ביוגורט איכותי במיוחד, היוגורט יגביר את הליחה אצל האדם ויגרום לחסימות בגוף שלו

ההנחה של אנשים שהחיידקים הטובים ביוגורט יעזרו לעיכול לא תעבוד כאן – כי עוד לפני שהחיידקים יגיעו למעי, היוגורט ייצור לחות מוגברת אצל האדם ורק יקשה על מערכת העיכול לתפקד

אדם מטיפוס פיטה (אש ומים), בעל חום מוגבר בגוף שאוכל עגבניות

העגבניה היא חומצית מטבעה ולכן מאוד מחממת, היא תגביר את החום אצל האדם ועלולות להיווצר בעיות כמו צרבות, דלקות, שלשולים

הלקופן הטוב שיש בעגבניה לא יעזור כאן והבעיות שיווצרו לא יאפשרו לאדם להנות מהויטמינים ומינרלים שמכילה העגבניה

 

 

אדם מטיפוס ואטה (אוויר וחלל) שאוכל סלט בכמויות גדולות

אוכל שלא בושל הוא קשה לעיכול ואדם מסוג זה , בעל מערכת עיכול חלשה ונטייה לעצירות, ייסבול מאוד מאכילת סלט

לא יעזרו כל הויטמינים והמינרלים שבירקות אם התוצאה תהיה עצירות מתמשכת

 

 

רק עכשיו אחרי שראינו מיהו האדם שאוכל את האוכל אפשר לחשוב על המזון עצמו ומה הוא יעשה בגוף?

אפשר לראות שההגדרה של אוכל בריא ולא בריא אינה נכונה, כיוון שהעיכול תלוי בגורמים רבים שאינם קשורים למזון עצמו ולתכולתו

אני ממליצה לרבים ממטופלי לקרוא באופן ביקורתי את הכתבות בעיתונים ובטלוויזיה בנושאי תזונה ולבדוק מי עומד מאחורי הכתבה?  שהרי בד"כ יש מישהו בעל אינטרסים שגרם לפירסום הכתבה (דוגמא לכך - איגוד מגדלי העגבניות שמפרסם כתבות על האיכויות שבעגבניה)
ולדעת שגם אם מדובר במזון בעל תכולה מצוינת, אין זה אומר שהמזון יועיל לגוף שלנו

רוצים לקבל פרטים על הרצאת המבוא הקרובה?
השאירו פרטים ונחזור אליכם.

צור קשר

פראנה וודה- המרכז לרפואה הודית

טלפון: 053-231-4294  אימייל: pranaveda@gmail.com

כל הזכויות שמורות לליטל סימון.

PRANAVEDA | פראנהוודה | המרכז לרפואה הודית

  • Pranaveda facbook page
  • Pranaveda youtube channel